Copyright 2024 - Autorijschool Schouten - Amsterdam, alle rechten voorbehouden

Faalangst

Wat is faalangst eigenlijk en hoe is het te voorkomen?

Letterlijk betekent faalangst: de angst om te falen. Op zich is ieder mens bang om te falen; dat is helemaal niet zo erg. Vaak is het juist een motiverende factor. Maar sommige mensen zijn zó bang om het niet goed te doen, dat ze zichzelf blokkeren in plaats van motiveren. Er komt niet uit wat er gezien de mogelijkheden inzit.

Twee soorten angst

Er zijn twee soorten angst: angst als toestand en angst als karaktereigenschap. Faalangst voor het rijexamen is een voorbeeld van angst als toestand. U bent voor het rijexamen extreem (ongezond) zenuwachtig, terwijl u in heel veel andere situaties helemaal geen last hebt van angst. Als u last hebt van faalangst voor het rijexamen zakt u vaak keer op keer voor het rijexamen. Terwijl u in ontspannen lessituaties een prima bestuurder bent. Zonde, natuurlijk.

Een andere vorm van angst is angst als karaktereigenschap. In dat geval is er sprake van angst als persoonlijkheidsstoornis, die op veel momenten van de dag voor problemen zorgt.

Speciaal rijexamen ontwikkeld

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ongeveer tien procent van de leerlingen die in het reguliere onderwijs zakt voor het afsluitende examen lijdt aan faalangst. Dat zou voor het rijexamen betekenen dat er jaarlijks ongeveer 10.000 kandidaten zakken, vanwege hun ongezonde angst voor het rijexamen. De overheid vindt dat teveel en vroeg het CBR een speciaal rijexamen te ontwikkelen.

Wanneer heeft u faalangst voor het rijexamen?

Bijna iedereen is zenuwachtig voor een (rij)examen. Dat is normaal. Het kan u juist stimuleren om goed te presteren. U bent scherp door de adrenaline. Sommige mensen zijn extreem zenuwachtig. Maar dat hoeft geen faalangst te zijn. We spreken pas van faalangst voor het rijexamen als u onder druk van dat ‘ene uurtje’ bezwijkt. Bijvoorbeeld door een black-out, of door fouten die u tijdens uw rijlessen nooit maakte.

Er is geen sprake van rijexamenangst als u zenuwachtig bent doordat u nog niet helemaal klaar bent voor het examen. Bijvoorbeeld omdat u eigenlijk te weinig rijlessen hebt gehad. Of omdat u geen klik had met uw rij-instructeur. Besteed daarom genoeg aandacht aan het vinden van een goede rijschool en rij-instructeur. Tips daarvoor krijgt u op deze website en via www.rijschoolgegevens.nl.

Er is ook geen sprake van faalangst voor het rijexamen als u last heeft van angst als karaktereigenschap/persoonlijkheidsstoornis. Op internet vindt u hier veel informatie over, onder andere op www.faalangst.nl. Daar vind je een test die meet of je hieraan lijdt; en wat je er dan aan kunt doen.

Andere tests op internet om uit te zoeken of jij faalangstig bent vind je op www.123test.nl.

Voorkom angst

Voorkomen is beter dan genezen. Kijk daarom eens op www.faalangst.nl om je te verdiepen in angst voor het rijexamen. Op deze site is een speciale knop ‘rijexamenangst’ te vinden. Daar kun je een test doen, een artikel lezen, een boek bestellen en een gratis gadget over rijexamenangst downloaden (een kaart met allemaal tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden). Neem er eens een kijkje, het is de moeite waard.

Faalangstexamen

Kandidaten met faalangst kunnen speciaal rijexamen, het faalangstexamen, afleggen. Een uitgebreide proef die het afgelopen jaar bij het CBR werd gehouden leverde positieve resultaten op. De speciale aanpak heeft een gunstige invloed op de ervaren spanning en leidt tot een realistischer prestatie tijdens het rijexamen. Vandaar dat de minister van Verkeer en Waterstaat heeft besloten om het examen definitief en landelijk in te voeren.

Wat is het faalangstexamen? En wat maakt het nu anders dan het ‘gewone’ rijexamen voor de personenauto?

Voor wie is het faalangstexamen bedoeld?

Het spreekt eigenlijk voor zich: het faalangstexamen is bedoeld voor mensen met faalangst voor het rijexamen. Het maakt niet uit of u al eerder rijexamen hebt gedaan. Ook als u al in het traject nader onderzoek rijvaardigheid zit, kunt u dit speciale examen aanvragen. Als u vermoedt dat u last hebt van een ongezonde en extreme angst voor het rijexamen, dan kunt u het beste een rijschool zoeken die gespecialiseerd is in het begeleiden van leerlingen met faalangst. Het is namelijk bekend dat je faalangst het beste al tijdens de opleiding te lijf gaat, en niet alleen bij het examen. Op die manier kunt u al vanaf uw eerste rijles werken aan uw spanning.

Voor mensen die de Nederlandse taal niet (helemaal) beheersen is het faalangstexamen helaas minder geschikt. Een goede communicatie tussen u en de examinator is namelijk van groot belang voor het succes van dit speciale examen.

Faalangstexaminator speciaal opgeleid

De examinator die dit examen afneemt is getraind om mensen met faalangst te begeleiden.

Duurt 80 minuten

Het faalangstexamen duurt langer dan een gewoon praktijkexamen, namelijk 80 minuten. Het begint met een intakegesprek waarin u rustig uw situatie als gevolg van faalangst kunt bespreken. De examinator zal daar in het verdere verloop van het examen rekening mee houden.

In dit faalangstexamen is dus voldoende tijd om u op uw gemak te stellen. Want als u zich op uw gemak voelt, dan presteert u het beste!

Time-out aanvragen

Bent u eenmaal op weg en de verlammende spanning slaat toe, dan kunt u een time-out aanvragen. Of meerdere, als u dat wilt. U mag het zelf aangeven. Uw examinator kan u ook een time-out geven, als hij denkt dat u dat nodig heeft.

Niet makkelijker

Het faalangstexamen duurt langer, maar is niet makkelijker dan een regulier praktijkexamen! U moet ook bij dit examen gewoon voldoen aan alle ‘rijvaardigheidseisen’. Dat houdt in dat u moet laten zien dat u veilig en op een verantwoorde manier aan het verkeer deelneemt.

Duurder

Omdat het examen langer duurt, wordt het wel duurder dan het gewone rijexamen voor de personenauto.

Test uzelf

Op www.faalangst.nl of www.123test.nl kunt u testen of u moet overwegen om het speciale rijexamen aan te vragen. Overleg altijd met uw rij-instructeur!

f t g m